„Aș avea tendința să vând puțin în zona actuală”, Chat

Rémi Le Bailly: Bună ziua tuturor. Este timpul pentru discuția noastră de luni. Mă bucur foarte mult să vă revăd la această întâlnire săptămânală dedicată bursei și investițiilor. Sesiunea este liniștită astăzi, la fel de des (întotdeauna?) când Wall Street este închis.

Etienne: Bună ziua, domnule Le Bailly, este prea devreme pentru a reveni la bursă cu moderație, având în vedere vârful inflației care pare să fi fost atins în Statele Unite? Care sunt cele 4 sau 5 acțiuni pe care le-ați pune în portofoliu astăzi, având în vedere volatilitatea ridicată? Mulțumesc anticipat.

Bursa de la Paris și-a revenit bine săptămâna trecută în urma Wall Street-ului, iar indicele Cac 40 câștigă teren și astăzi. Indicele revine la pragul de 6.500 de puncte pentru prima dată într-o lună.

Acestea fiind spuse, nu sunt sigur că acest lucru înseamnă revenirea unei piețe sustenabile optimiste. Progresia de săptămâna trecută corespunde mai mult unei reveniri după o scădere bruscă (în special în Statele Unite) decât unei inversări de tendință. Chiar dacă inflația nu mai pare să se accelereze în Statele Unite, ea rămâne puternică și pare să dureze. În Europa, cifrele publicate astăzi (8,7% pe parcursul unui an în Germania și Spania) nu reflectă nicio încetinire.

Ce-i drept, îmbunătățirea situației sănătății din China este o veste bună care poate permite indicilor să urce puțin mai sus, dar nu cred că Cac 40 va reuși să treacă de rezistența grafică care se află la 6.630 de puncte. Prin urmare, piața ar trebui să continue să evolueze între 6.200 și 6.650 de puncte, așa cum a procedat de câteva săptămâni. Prin urmare, suntem mai degrabă în vârful acestei zone de fluctuație, ceea ce nu mă încurajează cu adevărat să întăresc pozițiile. Aș avea tendința să vând puțin în zona actuală.

Ca să vorbim puțin despre valori, cred că „frumoasele adormite” (Orange, Sanofi, TotalEnergies etc.) despre care vorbeam în săptămânalul de acum câteva săptămâni sunt încă atractive în contextul actual. În schimb, acestea au scăzut săptămâna trecută, deoarece revenirea pieței a beneficiat mai mult de lux și de produse ciclice. Alte acțiuni cu randament ridicat, cum ar fi Axa, Veolia sau Stellantis, ar putea merita o încercare.

Remy08: Bună ziua, am vrut să am părerea dumneavoastră despre companiile de lux, în special LVMH, care a scăzut semnificativ în ultimele două luni. Cu toate acestea, constat că încă mai are multe active, inclusiv programul de răscumpărare de acțiuni. Nu inteleg de ce nu urca. Bravo ție.

Da, luxul a scăzut foarte mult din cauza Chinei și a revenit de câteva zile și în special astăzi datorită îmbunătățirii stării de sănătate în această țară. După cum am spus în mai multe rânduri, contextul creșterii ratelor dobânzilor nu este favorabil acțiunilor de creștere și, prin urmare, acțiunilor de lux. Acesta este motivul pentru care cred că probabil alte sectoare vor fi favorizate pe termen scurt.

Pe de altă parte, într-o viziune pe termen mediu-lung, este un sector care, prin urmare, păstrează perspective foarte bune. La cinci ani, acțiunile de lux vor valora mult mai mult decât astăzi, sunt convins de asta, dar pe un orizont de un an, acesta nu este neapărat sectorul de jucat. În sfârșit, vă reamintesc căInvesti nu dă sfaturi despre LVMH din moment ceInvesti este o filială a grupului de lux.

Kimmo: Bună ziua domnule Le Bailly, în ceea ce privește Saint-Gobain, ce m-ați sfătui să vând sau să aștept? În ciuda „așa-zisei” accelerații a creșterii, prețul scade constant: în ianuarie 2022 era de 67 de euro, iar astăzi este de 55 de euro. Ce părere aveți despre acest grup solid care nu reușește să iasă în evidență? Este o problemă de management, pentru că piețele sunt acolo? Contând pe analiza ta mereu bună, mulțumesc. Cordial.

Saint-Gobain a scăzut mai mult sau mai puțin ca piața de la începutul anului, după un an excelent în 2021 (a cincea cea mai mare creștere a indicelui cu un câștig de 65%). Performanța generală rămâne foarte corectă. Aș tinde chiar să cred că managementul gestionează lucrurile destul de bine cu o politică de gestionare a activelor destul de dinamică. În plus, grupul pare să fie în continuare încrezător în capacitatea sa de a transmite, în prețurile sale de vânzare, creșterile bruște ale costurilor, în special ale materiilor prime.

În cele din urmă, dintr-o perspectivă pe termen mai lung, perspectivele puternice pentru renovarea termică sunt foarte favorabile. Prin urmare, vă sfătuiesc să vă păstrați titlurile.

RAZATBACK: Bună ziua, interesat să urmăresc restructurarea galaxiei domnului Vincent Bolloré, aș dori să știu pe care dintre participările sale este mai bine să ne poziționăm pentru a beneficia de viitoarele mișcări de apropiere? (Vivendi? Bolloré? Financière de l’Odet? Altul?) Vă mulțumesc anticipat.

Dacă are loc o restructurare completă a organigramei grupului, este mai bine să țintim companiile lider, deoarece acestea adună reducerile. În acest caz, este Financière de l’Odet, dar de la începutul anului stocul a evoluat mai puțin decât Bolloré, care a beneficiat de anunțul vânzării transportului și logisticii sale în Africa.

De asemenea, este posibil ca operația să se facă în două etape. Mai întâi la Bolloré și apoi la Odet. Deci nu este ușor să te decizi. Aș spune că trebuie să pariezi mai întâi pe Odet și să pui și câteva mingi pe Bolloré.

Papanoel: Bună ziua domnule Le Bailly, în această perioadă de distribuire a dividendelor, îmi puteți explica diferența dintre un cupon și o amortizare parțială (de exemplu pentru Klépierre sau ABC Arbitrage)? Multumesc si sa ai o zi buna.

Nu sunt 100% sigur, dar cred că diferența vine de la originea dividendului. Klépierre nu poate plăti un dividend ca atare, deoarece nu are un rezultat distribuibil ca atare. Prin urmare, el trebuie să deducă sume din prime. Aceasta explică numele diferit.

land42: Bună ziua domnule Le Bailly, în urma majorării de capital a Air France-KLM, există o modificare a limitelor superioare și inferioare ale certificatului de bonus plafonat FRBNPP03DD68? Mulțumiri.

Da, în cazul unei majorări de capital, limitele sunt ajustate pentru a ține cont de această operațiune.

JPMarkan: Bună ziua, poate fi dificil de știut dacă să aducem la o ofertă de preluare atunci când majoritatea capitalului este împărțit între mulți mici deținători, deoarece în cazul eșecului acesteia, acțiunea rămâne listată. De asemenea, odată ce oferta de preluare a fost deschisă, cum poți cunoaște zilnic procentul și numărul de acțiuni oferite la preluare?

Este întotdeauna o alegere dificilă. Ieșirea ușoară este să aduci oferta, dar, dacă prețul nu este suficient de bun, poate fi mai bine să-l ții.

Această alegere nu este lipsită de riscuri. O scădere generală a pieței poate face ca acțiunile să scadă sub prețul ofertei. Într-un alt scenariu, flota devine redusă și durata de viață a acțiunilor la bursă este mai puțin animată, iar stocul scade. Cu toate acestea, pragul de declanșare a ofertei de retragere este stabilit acum la 90%. Aceasta înseamnă că dacă acest prag nu este atins, destui acționari au refuzat oferta. Printre acestea se numără adesea fonduri care au simțit, de asemenea, că prețul nu a fost suficient de mare.

Aceștia se asociază și uneori negociază o creștere a ofertei cu firma care a declanșat oferta de preluare. Dar nu este întotdeauna cazul. În alte cazuri, titlul rămâne listat câțiva ani înainte ca societatea cu acționari majoritari să lanseze o nouă ofertă la un preț mult mai mare.

Pe scurt, nu există o regulă precisă. Acesta este motivul pentru care decidem de la caz la caz asupra tranzacțiilor. În fine, pentru a fi complet, nu se poate, din câte știu, să știu de la o zi la alta numărul de titluri contribuite.

BOURVIL: Bună, sunt tentat să cumpăr un titlu american Nasdaq 100, dar riscul de schimb este în prezent foarte mare cu un dolar foarte puternic care s-ar slăbi. O simulare cu o acțiune Amazon cumpărată astăzi care ar lua 20% și ar fi păstrată până când euro/dolarul se ridică la 1,20 pentru a fi revândută este catastrofală și ar permite doar un câștig de capital de abia 8% dată fiind scăderea dolarului. Deci jocul merită lumânarea? Este mai bine să joci un ETF în acest caz?

Ai dreptate, performanța indicilor și a acțiunilor este foarte diferită dacă ne gândim în euro sau în dolari. Dacă doriți să pariați pe techno american în ansamblu, ar putea fi, prin urmare, de preferat să faceți acest lucru prin ETF-uri acoperite împotriva riscului de curs valutar (noi spunem „acoperite”). Principalii emitenți de ETF oferă astfel de produse pe indici majori și, în special, pe Nasdaq.

Pe de altă parte, dacă vrei să te bucuri de căderea unui techno grozav, este mai bine să-l cumperi live. Volatilitatea acestor titluri este de așa natură încât, dacă anticiparea dumneavoastră este bună, aceasta ar trebui să acopere în mare măsură un efect valutar nefavorabil.

Gilbert: Bună, Rémi, aș dori să-mi repet întrebarea de săptămâna trecută, înțelegând foarte bine că nu puteți procesa toate cererile. Ce părere aveți despre perspectiva lui Worldline? Unde se anunta iminenta vanzarea filialei terminale de plata la inceputul anului? Multumesc mult pentru parerea ta.

Cifrele trimestriale au fost destul de liniştitoare, iar compania şi-a menţinut obiectivele anuale. Vânzarea terminalelor către fondul Apollo ar trebui finalizată în a doua jumătate. Cu toate acestea, compania și-a pierdut statutul de „star” de mai bine de un an. După o serie de dezamăgiri, ea trebuie să-i convingă pe investitori că viitorul va fi mai bun. Cumpărăm dar este o valoare care are o latură de „joker”. Este, pentru mine, o linie suplimentară de jucat pentru o posibilă „recuperare” bursieră.

Este aproape ora 17:20. E timpul să ne părăsești. Îl vei găsi pe Denis Lantoine săptămâna viitoare. Vă rugăm să rețineți că, din cauza lunii de Pentecostă, întâlnirea este stabilită pentru marți, ora 16. O săptămână bună.


Add Comment