Camerun învinge Brazilia dar este eliminată, Elveția învinge Serbia și se califică

Jucători pricepuți cu mingea, mult angajament, o calificare în joc și un strop de rivalitate: acestea sunt ingredientele unui meci de fotbal superb, propus de echipa Elveției și Serbia, vineri, 2 decembrie, pe stadionul 974, în Doha.

Pentru acest ultim act al grupei G, scorul final înainte de faza eliminatorie care începe sâmbătă, Nati a smuls cel de 16.e și ultimul bilet la optimile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Ea a câștigat (3-2) împotriva Eagles, într-un meci intens cu întorsături.

În celălalt meci al grupei, Camerunul a făcut senzație învingând (1-0) împotriva unei echipe braziliane reînnoite – Seleçao și-a rezervat deja biletul pentru restul competiției la sfârșitul celei de-a doua zile. În ciuda acestui gol al lui Vincent Aboubakar chiar de la sfârșitul meciului, Leii Indomabile au eșuat pe locul trei, cu patru puncte – cu două mai puțin decât Elveția, care îi învinsese în prima zi a turneului.

Serbia-Elveția într-un meci decisiv la Cupa Mondială… În aer era un gust de răzbunare. Cu patru ani mai devreme, în Rusia, Nati câștigase deja împotriva Eagles, iar celebrarea golurilor jucătorilor lor stârniseră controverse.

Citeste si: Cupa Mondială 2022: la finalul suspansului, Coreea de Sud se califică datorită unei victorii împotriva Portugaliei

Victime ale scandărilor rasiste ale unor suporteri sârbi în timpul meciului, elvețienii Granit Xhaka și Xherdan Shaqiri au răspuns mimând un vultur albanez cu două capete, cu referire la originea lor (cei doi jucători sunt într-adevăr din Kosovo, pe care familiile lor îl părăsiseră în timpul războiul din anii 1990, când era o provincie a Serbiei, populată în mare parte de vorbitori de albaneză).

Încă deținători în selecție în 2022, Granit Xhaka și Xherdan Shaqiri anunțaseră că nu vor mai face acest gest. Al doilea s-a ținut de cuvânt vineri când a deschis scorul în acest „remake”. Servit de Djibril Sow în careu, fostul jucător al Olympique Lyonnais, acum cu clubul de la Chicago Fire, a încheiat cu o lovitură de prima linie din interiorul piciorului stâng (0-1, 20).e).

Acest meci, care începuse din plin cu o șansă triplă pentru Nati după nici măcar 25 de secunde de joc, nu va scădea în intensitate, ci dimpotrivă. La un sfert de oră de la deschiderea scorului, Serbia a inversat complet situația, grație a două pase decisive ale căpitanului lor, Dusan Tadic: primul pe capul lui Aleksandar Mitrovic (1-1, 26).e), al doilea în cursa starului în devenire al selecției, Dusan Vlahovic (2-1, 35e), care plasează un șut încrucișat de neoprit pentru Gregor Kobel, titular în cuștile elvețiene în lipsa lui Yann Sommer, bolnav.

„Cea mai bună echipă națională a Elveției care a existat vreodată”

La această oră a serii, Serbia este practic calificată în optimile de finală ale Cupei Mondiale, ceea ce nu s-a întâmplat în cele trei participări anterioare (în 2006, ca Serbia-Muntenegru, 2010 și 2018). Dar asta fără a conta pe Breel Embolo, care a profitat de un serviciu pe platou de argint al lui Silvan Widmer, la stâlpul îndepărtat, pentru a egala chiar înainte de pauză (2-2, 44).e).

Urmează apoi al cincilea gol al serii, printre cele mai frumoase de la startul Cupei Mondiale. Breel Embolo se luptă să recupereze mingea în careul advers. El joacă în pivot către Xherdan Shaqiri, care servește o pasă „umbrită” în careu către Ruben Vargas. Orb, acesta din urmă îl schimbă pe Remo Freuler: jucătorul de la Nottingham Forest încheie acțiunea cu un șut încrucișat (2-3, 48e). Acesta va fi punctul culminant al serii.

La fel ca în meciul anterior, unde a văzut Camerunul revenind de la 3-1 la 3-3, Serbia este afectată. Cu cât trec mai multe minute, cu atât pare mai resemnată. Cei cinci suplinitori lansati de antrenorul Dragan Stojkovic nu schimba nimic. În timp suplimentar, elvețianul Granit Xhaka și sârbul Nikola Milenkovic se provoacă, toată lumea se implică… Arbitrul argentinian Fernando Andrés Rapallini nu este departe de a arăta cartonașul roșu. La fluierul final, jucătorii natieni se pot exulta.

„Cred că vedem cea mai bună echipă națională a Elveției care a existat vreodată”, avertizase înaintea turneului antrenorul Elveţiei, Murat Yakin. Portugalia a fost avertizată. Va fi următorul adversar al Natiului în optimile de finală, marți, de la ora 20, pe stadionul Lusail. Cele două echipe se află în partea inferioară a tabelului, care include și Franța… învinsă de Elveția la Euro din iulie 2021.

Jucătorii Nati în comuniune cu suporterii lor după victoria împotriva Serbiei (3-2), care le oferă calificarea în optimile de finală ale Cupei Mondiale, pe 2 decembrie 2022, pe stadionul 974, din Doha.

La rândul ei, Brazilia, care a terminat în fruntea grupei G (6 puncte), va înfrunta, luni, de la ora 20.00, pe același stadion 974, la Doha, Coreea de Sud. Sârbii se vor întoarce acasă cu valizele pline de regrete.

Add Comment