Conturile EDF încă îngreunate de anomalia care afectează flota nucleară

Într-un moment în care Franța intenționează să reia legătura cu atomul civil, sănătatea financiară a EDF este îngrijorătoare. Și, pe bună dreptate, capacitatea sa de a face față numeroaselor provocări care urmează, între extinderea maximă a flotei existente și construcția de noi reactoare EPR, va fi esențială pentru a permite Franței să reușească pariul său industrial de a revigora energia nucleară. Și va determina dacă această sursă de energie fără carbon își va face sau nu un loc de alegere în mixul de mâine.

În acest sens, este clar că rezultatele trimestriale ale grupului, prezentate în această miercuri, 4 mai, nu au liniștit piețele. Acțiunea EDF a scăzut într-adevăr cu 2,47%, în special din cauza perspectivei unei implicite generice care face să se clătească gigantul tricolor, deoarece misterul rămâne nerezolvat cu privire la posibilele sale consecințe.

Pierdere netă așteptată în 2022: 14 miliarde de euro

Și totuși, creșterea prețurilor la energie electrică, care face furori în Europa de câteva luni, i-a permis EDF să-și crească cifra de afaceri trimestrială. De la 22 de miliarde de euro în urmă cu un an, a sărit la 35,6 milioane de euro la începutul lui 2022, datorită în special creșterii cu 4% a tarifului de vânzare reglementat (TRV) de la 1 februarie. Dar vestea bună se termină aici: impactul această creştere a activităţii va fi de fapt limită pe Ebitda (câștigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) 2022, a avertizat grupul miercuri.

Pentru că efectul nemaipomenit de care ar fi putut beneficia a fost rapid reținut de autoritățile publice: guvernul îi cere acum să mărească cu 20% producția pe care va trebui să o vândă la un preț redus concurenților săi în 2022, prin intermediul dispozitivul Arenh, pentru a conține facturile consumatorilor. Un dispozitiv puternic opus de CEO-ul EDF, Jean-Bernard Lévy, deoarece ar trebui să-l „coste” 10 miliarde de euro în câștiguri pierdute pe parcursul anului.

Totuși, cel mai rău e altundeva: chiar în momentul în care Statul cere ajutor, titularul se confruntă cu un fenomen grav, ale cărui motive rămân necunoscute. Într-adevăr, o mică fisură identificată recent în trei dintre reactoarele sale de diferite niveluri îl obligă să-și reducă drastic producția și, prin urmare, să cumpere electronii lipsă la prețuri exorbitante de pe piață. Ce amputa FED de 14 miliarde de euro în 2022, a argumentat în timpul unui apel cu analiștii directorul financiar al grupului, Xavier Girre. O cifră cu siguranță mai mică decât cele 16 miliarde de euro estimate pe 14 martie, dar care rămâne colosală… și derutează investitorii.

Electricitate: executivul acuză EDF că umfla impactul controalelor prețurilor, neagă grupul

Rezultate suspendate la posibilele noi descoperiri

Pe lângă faptul că alimentează temerile legate de disponibilitatea viitoare a flotei nucleare, este și acest fenomen ” probabil să influențeze capacitatea grupului EDF de a-și atinge obiectivele „, așa cum era îngrijorat în martie trecut într-un comunicat de presă tulburător? Deocamdată, EDF își menține, în orice caz, ținta de producție nucleară scăzută istoric, de 295 până la 315 terawatt-oră (TWh) pe parcursul anului, față de 360 ​​TWh în 2021 și 473 TWh în 2019. Dar prevede o revenire la creșterea de la 2023, cu 300 până la 300 TWh furnizați rețelei în acest an.

Totuși, problema ar putea dura. Pentru că cauzele acestei anomalii fără precedent rămân necunoscute și ridică semne de întrebare cu privire la posibila ei prezență în alte instalații. Mai presus de toate, în interiorul centralelor în sine, fenomenul s-ar putea extinde dincolo de circuitul de injecție de siguranță, până acum singurul vizat. În timp ce Autoritatea de Securitate Nucleară (ASN) i-a cerut electricianului la sfârșitul lunii februarie să inspecteze alte conducte din flota sa, EDF a făcut astfel cunoscut la mijlocul lunii aprilie, printr-o actualizare discretă a notei de informare, că „ directii a sugerat că Chinon B3, Cattenom 3 și Flamanville 2 ar putea întâmpina aceeași problemă.

„S-au constatat indicații în timpul controalelor cu ultrasunete, dar încă nu putem stabili dacă este vorba de defecte minore de compoziție a oțelului, urme de oboseală termică sau coroziune sub tensiune”, a încercat să clarifice miercuri Régis Clément, director adjunct al centralei nucleare. divizia de producție, în fața multor întrebări din partea analiștilor.

Reactoare nucleare: EDF va trebui să-și extindă și mai mult monitorizarea fisurilor

Întregul parc va fi controlat până la sfârșitul anului 2023

Între timp, analizele continuă, iar schimburile cu ASN sunt încă” În curs “, a precizat Xavier Girre. Înainte de o decizie cheie de la autoritatea de reglementare așteptată la sfârșitul lunii, a adăugat el.

Concret, primele nouă reactoare sunt oprite pentru a face investigații, dar cele 56 care compun flota vor fi inspectate ulterior, prin intermediul procesele ultrasonice îmbunătățite, și nu doar circuitele de urgență ale circuitului primar, îl asigurase deja pe 18 februarie pe directorul executiv al EDF, Cédric Lewandowski. Această cercetare ar trebui să se prelungească până la sfârșitul anului 2023, a declarat miercuri Régis Clément, amintind că niciun control nu a fost încă pe deplin finalizat.

În plus, pe lângă aceste examinări ample, reparațiile pieselor efectiv afectate sunt probabil să dureze mult timp și să necesite resurse substanțiale. EDF ar putea fi într-adevăr forțat să taie, apoi să refacă țevile afectate. Dar ” este prea devreme pentru a oferi o estimare exactă a cheltuielilor de capital care vor fi necesare „, alunecăm la EDF. Un lucru este cert: indiferent de amploarea problemei, disponibilitatea istorică scăzută a flotei amenință securitatea aprovizionării în Franța și ne reamintește de urgența sprijinirii operatorului existent în fața dificultăților prin care trece.

Reformarea FED pentru a finanța revigorarea energiei nucleare: Parisul își pregătește urgent planul pentru Bruxelles