Derrière l’éclosion silencieuse d’un espoir du CH en Finlande

Numele lui Oliver Kapanen începe să rezoneze în niște franjuri mai pricepuți ai fanilor Montreal Canadiens. Fără fanfară, alegerea lui CH în turul doi (a 64-a la general) în 2021 se afirmă în acest sezon într-una dintre cele mai bune ligi din lume, Liiga finlandeză.

Pe Twitter, fostul recrutor Grant McCagg, acum șeful site-ului de specialitate Recrutes.ca, l-a numit chiar pe Kapanen „cea mai subestimată speranță” a organizației. Se poate pune la îndoială legitimitatea acestei afirmații, dar coasta tânărului este incontestabil în creștere.

Pe 26 noiembrie, atacantul Kalpa a înregistrat cel mai mare timp de joc din cariera sa în Liiga; aproape 21 de minute de joc împotriva lui Assat de Pori. Un fapt rar într-un circuit în care antrenorii sunt obișnuiți să acorde prioritate veteranilor.

„Sunt un jucător versatil care poate purta mai multe pălării în cadrul unei echipe, declară principalul interesat la TVASports.ca. Este cea mai mare calitate a mea. Deci am încrederea antrenorului. De aceea, cred, am atât de multe minute.”

Antrenorul principal al lui Kalpa, Tommi Miettinen, spune că a fost martor la progrese fenomenale de la mânzul său.

„A făcut salturi uriașe în toate fațetele jocului, mărturisește hocheiul în timpul unui interviu telefonic. El este mai puternic, mai rapid și joacă un joc eficient în două sensuri.”

Dacă se știe că antrenorii vor cânta, de cele mai multe ori, laudele jucătorului lor, Miettinen nu a dat impresia că acordă acest interviu pentru a cânta la vioară. El recunoaște că a fost călduț în comparație cu Kapanen înainte de începerea sezonului.

„Anul trecut a putut juca o perioadă bună și nu eram sigur ce voi obține în următoarea. Acum este un jucător important pentru noi. Este o schimbare pentru echipa noastră, pentru că nu credeam că voi avea încredere în el în acest sezon”.

Kapanen, care s-a mulțumit cu 11 minute și firimituri în 2021-2022, este acum angajat la echipe speciale și uneori împotriva celor mai bune elemente adverse, el care pilota linia a treia a lui Kalpa în centru.

“L-am folosit la primul val al jocului nostru de putere timp de 5 sau 6 jocuri”, a spus Miettinen. Era atât de bun. Îl trimit adesea și pe primul val al inferiorității noastre numerice.”

LUOSTARINEN 2.0

În primul său an în spatele băncii Kalpa, într-un rol de antrenor asistent, Miettinen a mai condus-o pe Kasperi Kapanen, vărul lui Oliver. Kasperi, care joacă în prezent cu Pittsburgh Penguins, a marcat în special 20 de goluri cu Toronto Maple Leafs în 2018-2019.

Se pare că Oliver are potențialul de a-l depăși în câțiva ani.

„Kasperi avea instrumente fizice foarte bune, inclusiv viteză excelentă. Dar Oliver este un jucător mult mai inteligent în ochii mei. IQ-ul lui la hochei este mult peste cel al lui Kasperi. Este un jucător mai complet.”

Pe termen lung, Miettinen crede că Oliver Kapanen ar putea deveni o versiune îmbunătățită, mai atacantă, a lui Eetu Luostarinen, un alt dintre foștii săi jucători cu Kalpa. Luostarinen are 13 puncte, inclusiv șase goluri, în 24 de meciuri cu Florida Panthers în acest sezon.

„Luostarinen a fost și un jucător care s-a implicat în toate aspectele jocului. Dar poate că Oliver are mai mult potențial de a marca goluri și de a produce. Oliver are cu siguranță o șansă mai bună. Tavanul său este mai înalt.

RĂBDARE

Suporterii Bleu-Blanc-Rouge care vor să-l vadă pe Kapanen la lucru în carne și oase vor trebui să aibă răbdare. Principalul interesat nu se grăbește să aterizeze în America de Nord, chiar dacă contractul lui cu Kalpa expiră la sfârșitul sezonului.

„Cred, de fapt, că voi mai rămâne unul sau două sezoane în Europa pentru a mă perfecționa, răspunde jucătorul de centru când este întrebat despre posibilitatea de a intra în Rocket anul viitor. Când voi fi gata, voi veni la Laval sau la Montreal”.

„Meciul din NHL din zilele noastre este hochei foarte, foarte rapid. Patinajul tău trebuie să fie grozav. Asta trebuie să se îmbunătățească dacă vrea să ajungă la cel mai înalt nivel. Poate peste doi ani, dacă e pregătit”, confirmă antrenorul său, Miettinen. „Dar știi, acești jucători talentați se pot îmbunătăți dramatic în spațiul de șase luni, așa cum a demonstrat Oliver. Deci nu se știe niciodată.”

Un astfel de plan de dezvoltare a dat roade în cazul lui Artturi Lehkonen, care jucase trei sezoane în Europa după ce fusese recrutat de Habs, unul în Liiga și două în Liga Suediei. Lehkonen și-a făcut apoi un loc cu marele club din primul său cantonament cu echipa, în 2016.

Când va veni momentul ca Kapanen să pună piciorul pe pământul Montreal, va fi familiarizat cu jocul lui Juraj Slafkovsky, cu care s-a confruntat sezonul trecut în Liiga.

„Este un tip mare, este puternic cu pucul. Nu a fost ușor să joci împotriva lui!”

KAPANEN ȘI HOCHEI

Un văr care se joacă cu Pinguinii din Kasperi. Un unchi care a jucat peste 800 de jocuri NHL în Sami. Un tată și un bunic, Kimmo și Hannu, care au avut o carieră lungă în Europa ca portari. Un mare unchi, Jari, care a jucat și profesionist în Finlanda în atac.

Oliver era destinat să-și câștige existența pe un patinoar. Primii pași i-a făcut și în poartă, pe urmele tatălui și bunicului.

„Abia pe la 10 sau 11 ani am devenit atacant. Era prea plictisitor să rămân în semicerc. Nu a fost nimic foarte interesant în asta!” spune el râzând la capătul rândului. „Cred că m-a ajutat mai târziu să știu cum să depășesc portarii adversari. Tatăl meu mi-a dat sfori care să mă ajute să le înșel vigilența.

Într-un interviu acordat Journal de Montreal în august, în timpul Campionatului Mondial de juniori, antrenorul delegației finlandeze, Antti Pennanen, a spus despre Kapanen că este cel mai deștept jucător din familie.

Dar a existat un dar: l-a criticat și pentru că este prea drăguț pe gheață și lipsit de agresivitate.

„Sunt de acord cu Antti, reacționează Kapanen când a fost luat la cunoștință de aceste comentarii. Cred că asta m-am îmbunătățit cel mai mult în jocul meu anul acesta. Trebuia să pun mai multă putere în situațiile unu-la-unu din colțuri.”

În Liiga, Kapanen este o țintă ușoară. Cu casca lui RedBull, este greu de ratat. Cel mai bun marcator de 20 de ani și mai puțin de la fiecare echipă de pe circuitul finlandez are onoarea să-l poarte.

„Oliver este încă tânăr, așa că l-au pus la încercare în fiecare noapte”, a spus Miettinen. Ei încearcă să-i facă viața grea. Dar acum, luptă ferm cu jucătorii adversi. Așteptam să văd această latură a lui, acest nivel de competiție necesar pentru a lupta cu cei mai buni.

PUNCTE PE „I”.

Cu 12 puncte, inclusiv șase goluri, în 27 de meciuri în Liiga, Oliver Kapanen este al doilea în ligă printre jucătorii cu vârsta de 20 de ani și sub.

Numerele de genul ăsta nu-i fac nicio favoare în comparație cu sean Farrell, Lane Hutson, Owen Beck și Joshua Roy ai Habs-ului, dar sunt multe de avut cu producția unui tânăr jucător din Finlanda. . Drept dovadă, Juraj Slafkovsky înregistrează în prezent o medie de puncte pe meci mai bună cu Habs decât cu TPS Turku anul trecut.

Liiga este o ligă foarte defensivă. Patinoarele sunt mai mari și se fac foarte puține greșeli acolo. Într-un joc tipic Liiga, există mult mai puține acțiuni de atac decât în ​​America de Nord.

„În Finlanda, le cerem tinerilor noștri jucători să fie foarte buni defensiv și solidi în ambele direcții ale gheții, precizează Miettinen. Evident, acest lucru va avea un impact asupra timpului lor de joc. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Finlanda performează bine în turneele internaționale. Echipele noastre sunt bune din punct de vedere defensiv. Face parte din identitatea noastră.”

„Cred că cel mai bun vine în această direcție”, prezice Kapanen, la rândul său, despre producția sa.

Ofensiv, așteptările vor fi mai mari la următorul Campionat Mondial de juniori. Oliver Kapanen va servi apoi ca veteran în această echipă și riscă să moștenească mari responsabilități, atât pe gheață, cât și în vestiar.

„Sunt curios să văd dacă va fi ales căpitan, pentru că nu am văzut cum se comportă cu jucătorii de vârsta lui”, mărturisește Miettinen despre tânărul său atacant, care nu ocupă prea mult spațiu în vestiarul lui Kalpa pentru că din cei 19 ani ai săi.

VRAC

  • Kapanen a excelat la turneul celor 5 Națiuni din Republica Cehă la începutul lunii noiembrie, înregistrând trei în tot atâtea meciuri pentru Finlanda
  • Sezonul 2021-2022 a fost dur pentru tânărul atacant, care a jucat în trei ligi și patru echipe diferite. „A fost greu”, recunoaște el. Încercam să zâmbesc în continuare. Nu ai știut niciodată cu adevărat pentru cine și unde vei juca. Dar am trecut peste asta și ies mai bine echipat.
  • Antrenorul principal al Kalpa, Tommi Miettinen, spune că este îngrijorat de programul încărcat al tânărului atacant, care a jucat la Campionatul Mondial din august și se va întoarce în vacanță. „Când am început sezonul a fost la Campionatul Mondial de juniori și acolo va fi din nou. Va fi foarte greu pentru corpul lui. Va fi obosit în anumite perioade ale sezonului, este de așteptat.

.

Add Comment