Facebook acuzat că a blocat în mod deliberat paginile guvernamentale pentru a împiedica adoptarea unei legi

În 2021, în plină pandemie, Facebook a blocat intenționat anumite pagini ale guvernului australian, spitalelor și serviciilor de urgență pentru a influența o lege care urma să fie adoptată de Canberra, potrivit informațiilor publicate joi, 5 mai de către Wall Street Journal.

În luna februarie a acelui an, guvernul australian a încercat să solicite giganților digitali să plătească pentru conținutul jurnalistic care apare pe paginile lor. Google a cedat, dar Facebook – acum redenumit Meta – s-a ridicat cu o săptămână înainte de adoptarea legii, limitând accesul la articole și videoclipuri de la numeroase ziare australiene și internaționale ca răspuns. De altfel, rețeaua de socializare blochează și paginile organelor guvernamentale care oferă informații despre epidemia de Covid-19 și mai multe pagini de informare despre dezastre naturale, cu câteva zile înainte de începerea campaniei naționale de vaccinare și în plin sezon de incendii și inundații.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri Australia a reînviat de „panarea” Facebook

Aceste blocaje, calificate la acea vreme drept“involuntar” de Facebook, au fost de fapt intenționate, conform observațiilor mai multor avertizori dezvăluite de către Wall Street Journal. Conform mărturiilor și documentelor interne ale companiei, care au fost transmise Departamentului de Justiție al Statelor Unite și Comisiei Australiane pentru Concurență și Consumatori, aceste depublicări au fost rezultatul unei strategii deliberate și deliberate implementate de platformă.

Documentele furnizate de avertizori arată că mai mulți angajați Facebook au încercat să escaladeze problema

Deși și-a afișat dorința de a bloca exclusiv organele de presă, Facebook ar fi folosit un algoritm de sortare despre care compania știa foarte bine că va afecta multe alte publicații. Documentele furnizate de denunțători arată că mai mulți angajați Facebook au încercat să escaladeze problema și să ofere soluții, însă echipa care se ocupă de depublicări le-ar fi răspuns într-un mod minimalist sau în întârzieri prea mari.

În urma acestor rapoarte interne, Facebook nu și-a oprit campania de depublicări: dimpotrivă, acestea din urmă s-au generalizat rapid tuturor utilizatorilor australieni ai platformei, în timp ce doar 50% dintre aceștia erau acolo. confruntat la primele ore. Un semn neobișnuit de nerăbdare, potrivit lui Wall Street Journalceea ce subliniază că compania este de obicei mult mai lentă și mai precaută atunci când lansează noi funcții. „Era clar că nu ne conformăm cu legea, dar că lovim instituțiile publice și serviciile de urgență “, a mărturisit un membru al echipei care se ocupă de ștergeri.

Oficialii Facebook sunt conștienți

Potrivit cotidianului american, obiectivul a fost exercitarea unei presiuni maxime asupra Parlamentului australian înainte de votul legii care impune remunerarea articolelor de presă de pe platformele digitale.

La cinci zile de la primele depublicări, legea a trecut la vot, conform planului, dar textul ei a fost modificat într-un mod favorabil Facebook, în conformitate cu modificările negociate cu o zi înainte între rețeaua de socializare și guvern. Dacă versiunea inițială a textului ar fi fost aprobată, compania ar fi fost nevoită să intre în negocieri cu toate editurile, sub supravegherea Statului. Cu toate acestea, aceste modificări i-au permis să se ocupe de la caz la caz cu mass-media aleasă: de atunci, Facebook a negociat treisprezece acorduri de compensare cu editorii de presă, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei citat de Wall Street Journal.

Citeste si Articol rezervat abonaților noștri În Australia, „Facebook salvează esențialul, libertatea sa de a negocia”

Imediat după încheierea contractului cu guvernul australian, Facebook a deblocat accesul la paginile guvernamentale, conform documentelor interne ale companiei. O schimbare care ar fi necesitat doar o mică modificare a trei linii de cod informatic, conform Wall Street Journal. Ca un alt semn al unei strategii deliberate, în câteva minute de la votul Parlamentului, directorul de parteneriate al Facebook, Campbell Brown, a trimis un e-mail echipelor Facebook în care a apreciat succesul lor: „Am ajuns exact acolo unde ne-am dorit. » Directorul executiv al companiei, Mark Zuckerberg, precum și numărul doi, Sheryl Sandberg, au salutat operațiunea în scris, M.pe mine Sandberg salutându-l pe “precizia executiei” a acestei strategii.

Ca răspuns la investigația ziarului american, un purtător de cuvânt al Facebook neagă acuzațiile împotriva companiei. ” Aceste documente arată clar că intenționăm să scutim paginile guvernamentale de la restricții pentru a minimiza impactul acestei legislații dăunătoare și greșite. (…) Nu am putut realiza acest lucru din cauza unei erori tehnice, ne cerem scuze pentru aceasta și am lucrat pentru a rezolva această problemă. Orice pretenție contrară ar fi categoric și clar falsă. »

Add Comment