Fnac retrage de la vânzare un joc de societate pe „antifas”, și nu trece

Captură Fnac Fnac retrage de la vânzare un joc de societate pe „antifas”, și nu trece

Captură Fnac

Fnac retrage de la vânzare un joc de societate pe „antifas”, și nu trece

CONTROVERSE – Fnac este sub focul criticilor. În discuție, strigătul stârnit de prezența unui joc de societate pe „antifas” în catalogul său, apoi cel provocat de retragerea acestuia, a anunțat duminică, 27 noiembrie. Lanțul de magazine a fost contestat efectiv în weekend de un sindicat de comisari de poliție. și mai mulți aleși și activiști de extremă dreapta care au cerut retragerea de pe site-ul său a unui joc de cărți în care jucătorilor li se oferă să anime un grup fictiv antifascist.

„Acest „joc” este în vânzare la Fnac. Un comentariu pentru a scoate astfel în evidență antifa, care sparg, dau foc și atacă în manifestații? » a denunțat SCPN într-un tweet.

Înainte de aceasta, controversa fusese lansată pe rețelele de socializare de extrema dreaptă, și în special de deputatul RN Grégoire de Fournas, care a făcut recent știrea cu excluderea sa temporară din Adunarea Națională. Drept reamintire, strigase „Lasă-l să se întoarcă în Africa” colegului său LFI Carlos Martens Bilongo când acesta din urmă a vorbit despre situația migranților salvați în Mediterana.

De data aceasta, pe Twitter, a oferit, vineri, 25 noiembrie, exemple despre ceea ce jocul ar fi oferit jucătorilor drept opțiuni: „Cazul 1: „Blocam o universitate”; Cazul 2: „Am bătut un activist de dreapta”; Caseta 3: „Atac o întâlnire RN”; Caseta 4: „Arunc un cocktail Molotov la CRS””. Și să adaug: „Fnac, nu ți-e rușine? »

Fnac retrage jocul… pe baza unor informații false?

„Înțelegem că marketingul acestui „joc” poate să fi jignit unii dintre publicul nostru. Facem ceea ce este necesar pentru ca acesta să nu mai fie disponibil în următoarele ore”, a postat în cele din urmă pe Twitter contul oficial de Twitter al companiei, ca răspuns la postarea SCPN. Editată de Edițiile Libertalia și în vânzare din 10 noiembrie, Antifa, joculnu a mai fost astfel accesibil pe site-ul Fnac duminică seara, notează BFM TV.

Doar că, după cum jurnalistul din Mediapart Mickaël Correia, cutiile menționate de deputat nu au existat niciodată. Și din motive întemeiate: este un joc de cărți.

Edițiile Libertaria denunță astfel o retragere pe bază acuzații false emanate de extrema dreaptă, apoi de forțele de represiune “.

Internauții denunță dublul standard al Fnac

Mai presus de toate, această retrocedare a Fnac a înfuriat mulți internauți, care își amintesc că compania are în catalog și alte produse care, de asemenea, pot „ se ciocnesc de unele dintre [leurs] public “.

Vindeți acea carte care l-a inspirat pe Brenton Tarrant să comită un atac de masă rasist în Noua Zeelandă, o veți cenzura și voi? „, întreabă de exemplu organizația Action Antifasciste Paris-Banlieue despre „Marele înlocuitor” al lui Renaud Camus. Acest text l-a inspirat într-adevăr pe teroristul de la Christchurch în 2019, omul care a ucis 51 de persoane în atacul asupra două moschei cu arme de război.

„Amintiți-vă că FNAC vinde Lupta mea de Adolf Hitler (versiunea originală și tradusă) și Marele Înlocuitor de Renaud Camus. Dar cel puțin ea tocmai s-a retras de la vânzare Antifa: joculOMS ” poate să fi jignit pe o parte din publicul lor »denunta un alt internaut.

Antisemitism, negaționism și dezinformare

Astfel, puteți retrage un produs în mai puțin de 24 de ore. Totuși, au trecut trei ani de când ai fost informat despre o carte capabilă să omoare oameni, conform căreia HIV se explică prin consumul de pizza, iar SIDA se vindecă prin post și refuzul tuturor medicamentelor. „, asaltează un colectiv care informează despre pericolele anumitor alternative pseudoștiințifice în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea.

Un jurnalist din Eliberare și Street Press mai observă că o carte a lui Hervé Ryssen, un notoriu antisemit francez și negător al Holocaustului ” care a făcut închisoare pentru scuzele urii este prezent pe site-ul Fnac spaniol. La fel ca lucrări ale multi-condamnatului Alain Soral.

Controversa a crescut atât de mult încât pe Twitter au fost publicate 32.475 de tweet-uri despre semn în 24 de ore. adică de 12 ori mai mult decât activitatea obișnuită în jurul mărcii „, notează platforma de monitorizare Visibrain pe 28 noiembrie. Semnul că cedând în fața sirenelor unora, marca a dat naștere în realitate cu siguranță unui „ Efect Streisand și, prin urmare, a oferit vizibilitate jocului de societate.

Antifa, joculeste un joc de cărți creat de La Horde, un site antifascist. „Folosit inițial ca instrument de antrenament de mai bine de doi ani, jocul a fost publicat în sfârșit în septembrie 2021 de Edițiile Libertalia”putem citi pe site-ul lor.

Vezi și pe The HuffPost:

Add Comment