Încă acolo la 70 de ani, Renaud revine cu un nou album de coperti vineri, 6 mai

În timp ce majoritatea presei și o parte a opiniei publice l-au îngropat prematur de ani de zile, Renaud revine continuu în centrul scenei. Parcă pentru a dovedi că încă trăiește, enervantul cântăreț pune un punct de onoare să continue să înregistreze discuri, fără să-și facă griji în privința modei sau a părerii fanilor săi, care uneori nu sunt amabili cu el. Poate ca să se liniștească? Pentru a-și dovedi că încă mai are unele sub capotă și că nu sunt nici “ziar” nici cel „împingători de fund” asta îl va face să muște praful. El va decide când să se oprească, nimeni altcineva.

Și atunci cel care va împlini 70 de ani pe 11 mai și s-a temut mereu de trecerea timpului, probabil că vrea să audă iar și iar că este încă iubit, că publicul îi rămâne fidel. Din partea asta, nu are de ce să-și facă griji. Chiar dacă părerile sunt împărțite și că unii fani istorici cred că ar fi mai bine să scrie pentru alți artiști decât să interpreteze coveruri, este sigur că noul său album metic care iese vineri, 6 mai, va fi din nou un hit.

Renaud este în primul rând un stilou ascuțit, un simț al formulei, un amestecător de cuvinte. Însă pentru această revenire după puțin peste doi ani, cântărețul a preferat să facă cover-ul artiștilor pe care îi iubește. După ce a scris și a cântat despre copilărie în Copiii și copiii în primul rândparizianul titi și-a amintit ce asculta în copilărie și adolescent.

„Am vrut să aduc un omagiu stăpânilor mei, celor care m-au făcut să vreau să cânt” explică compozitorul. “Și la cântecele care mi-au zguduit copilăria, adolescența și puțin mai mult. Să fiu un contrabandist care transmite emoția venită de la altul către cel mai mare număr, aducând puțin din sine, fără a trăda.”

Renaud îi revine astfel printre alții pe Moustaki, Ferrat, Reggiani, Bourvil, Trenet, Aufray, Lapointe… și bineînțeles pe Brassens, mentorul său căruia îi dedicase deja un album de cover-uri în 1996. Dacă au trecut aproape cinci decenii de când titi- poulbot ocupă prima parte a scenei franceze cu propriile sale compoziții încă de la primul său album lansat în 1975, nu a uitat niciodată să menționeze influențele sale. În 1980, pentru turneul său de cântare la Bobino, a preluat un întreg repertoriu de cântece realiste, iar în 1993, în urma filmărilor Germinala publicat un întreg disc în chti’mi pentru a-și aminti originile nordice prin mama sa.

Titlul albumului care este și piesa de deschidere i se potrivește de minune cântăreței. Simțim că Renaud își însușește complet cuvintele lui metic. De bunăvoie sau nu, credem că auzim la sfârșitul ultimului vers „Vom trăi să râdem despre asta” în loc de „Vom trăi să murim”. Este dificil de spus dacă este intenționat sau dacă se datorează unei pronunții ușor aproximative.

Pentru că trebuie spus că vocea cântăreței nu mai este evident la nivelul anilor 70-80-90. Dar cu asta, ne-am obișnuit de mulți ani. Și acolo, suntem surprinși să o găsim mai bună decât la cele două opuse anterioare. Beneficiul de a trece de la patru pachete de țigări pe zi la doar unul. Atat de mult incat vocea lui de fumator greu, chiar daca este inca ragusita si cam scurta respiratia, a castigat raza de actiune, si ajunge mai usor la inalte.

Renaud, mereu acolo (STÉPHANE DE BOURGIES)

Cât despre modul de a face melodii popularizate de alții ale sale, Renaud îl reînnoiește de exemplu în Hollywood prin adaptarea lui la persoana întâi. De asemenea, nu se poate să nu se gândească că trebuie să fi fost jubilat în timp ce cânta acest vers bocetul lui Chuck : „Primul furt pe care l-am făcut în viața mea a fost să fi fixat o pungă de preot”. Un clasic al moștenirii franceze care face ecou anumite compoziții ale cântăreței, precum gropitori Unde hoțul mic.

Un alt esențial al repertoriului francez, Sezonul cireșelor. Este prima melodie care i-a venit când s-a gândit la acest album, al 18-lea în studio. Și nu e de mirare când îți amintești de cântăreața strigând „Orașul va înflori din nou” pe „Societate nu mă vei primi”. Un vers care a servit drept titlu pentru discul Ogres de Barback, lansat acum 6 luni.

Pentru mine, este una dintre cele mai frumoase din repertoriul francez.

renaud

despre melodia „Vremea cireșelor”

Acest cântec auzit de multe ori este aici actualizat cu aranjamente foarte populare. La fel de metic găsește o culoare neașteptată a stâncii, sau Hollywood abandonează puțin partea sa originală de țară pentru mai multă melancolie. În general, orchestrațiile elaborate ale lui Michel Coeuriot reîmprospătează toate aceste melodii în mare parte binecunoscute. O a doua tinerețe muzicală care îl însoțește pe cântăreț în căutarea lui pentru renașterea perpetuă.

Într-adevăr, a devenit o perioadă recurentă în cariera artistului. Cine ar fi crezut că în 2017 turneul lui va fi sold out? Imaginile phoenixului erau bine îndreptate: Renaud a renascut din nou din cenușa lui. Exact ca acum 20 de ani când a apărut Al naibii în mai 2002, cea mai mare vânzare din întreaga sa discografie.

Deja la acea vreme, acest disc suna ca o înviere neașteptată. Douăzeci de ani mai târziu, în ciuda criticilor, dezamăgirilor, alcoolului, despărțirilor, deceselor de familie, pierderii inspirației, pozițiilor politice uneori stângace… Renaud este încă acolo în 2022.

Iar dincolo de lansările de albume sau de discursurile rare în public, personalitatea lui Renaud rămâne foarte prezentă în inimile oamenilor. Dovadă de primirea dată cărții Revenirea sequelului publicat recent și validat de artist. Această carte a designerului Marc Large și a regizoarei Johanna Turpeau a fost inițial destinată a fi un film care nu a putut fi filmat din cauza crizei de sănătate. Dar tocmai a văzut lumina zilei în formă scrisă. O ficțiune compusă cu personajele cântecelor lui Renaud, care stârnește un entuziasm tot mai mare.

cartea "Revenirea sequelului" de Marc Large și Johanna Turpeau (Ediții Passiflore)

Ca un snob, cântărețul își încheie în mod ironic recordul cu Am murit cine, cine spune mai bine de Jacques Higelin. Deci, Renaud mort? Nu e pentru mâine.

Coperta albumului "metic" de Renaud (Stephane De Bourgies / INTERFON)

Renaud- metic – Lansare pe 6 mai (Parlophone)

Găsiți toate informațiile pe site-ul oficial

Add Comment