Între voyeurism și misoginie, rețelele de socializare pun mâna pe procesul Depp-Heard

Este un proces foarte mediatizat și foarte popular, care s-a deschis în statul Virginia, în Statele Unite, în urmă cu câteva săptămâni. La originile poveștii, multiple procese între cei doi foști soți, Johnny Depp și Amber Heard, de la divorțul lor în 2017, unde acesta din urmă l-a acuzat de violență verbală și fizică sub influența drogurilor și alcoolului. În 2018, actrița a scris o rubrică în The Washington Post, unde, fără a-l cita pe fostul ei soț, a indicat că a devenit o „personalitate publică care reprezintă violența domestică”: tocmai pe această declarație Johnny Depp a depus o plângere pentru defăimare. , pretinzând 50 de milioane de dolari de la fosta lui soție. Care a inițiat un contra-proces, de 100 de milioane de dolari, acuzându-l de o campanie de defăimare.

Acest proces de mare amploare, bazat pe chestiuni de prejudiciu adus reputației, este, ca simbol, filmat și transmis în direct de Court TV, canal specializat în domeniile poliție-justiție, atmosferă judecătorească și anchete penale. O emisiune care are loc și pe rețelele de socializare, YouTube, Twitter și Tik Tok în frunte, unde sunt prezentate și analizate rezumate după fiecare zi de audiere. Un proces de vedete, dar mai ales de dovezi: cu fotografii, videoclipuri, mesaje text și înregistrări sonore, cele două părți vin să vorbească despre relația lor în ceea ce este mai intim, de la relațiile lor sexuale la schimburile lor private.

Campanie de misoginie

Stéphanie Lukasik, doctor în științe ale informației și comunicării, nu este surprinsă de atracția rețelelor sociale pentru acest proces: „Este în continuitatea unui nou ecosistem informațional, în care rețelele sociale devin principalele canale de informare”, spune ea. Mai ales pe Tik Tok găsim majoritatea acestui conținut legat de proces: comentarii la declarațiile unuia sau altuia, montaje de extrase video pe muzică dramatică, analize de conspirație pentru a dovedi minciunile lui Amber Heard, mărturii emoționante de la fanii despre tristețea lui Johnny Depp… În această etapă a procesului, internetul pare să fi luat parte în cea mai mare parte: Amber Heard este o mincinoasă, iar Johnny Depp o victimă. „Trecem de la o instanță de justiție la o instanță socio-digitală, pentru că știm că rețelele de socializare tind să exacerbeze polarizarea opiniilor” adaugă Stéphanie Lukasik. Pe Twitter, hashtag-ul #JusticeForJohnnyDepp explodează, însoțind o serie de mesaje misogine.

Dacă procesul dintre Amber Heard și Johnny Depp nu este primul proces supra-mediatizat de la Hollywood, acesta ia o întorsătură deosebită din cauza implicării utilizatorilor de internet. „Ceea ce mi se pare interesant și fără precedent cu acest caz este că se întâmplă în punctul culminant al mai multor fenomene web: un amestec bizar de diferite comunități online, investigatori web…”, spune Lucie Ronfaut, jurnalist specializat în tehnologii de știri. După cum scrie jurnalista în buletinul său informativ Rule 30, acești creatori de conținut includ un amestec de fani Johnny Depp, activiști anti-feministi și transfobi, anchetatori web și fani ai crimei, precum și un număr de oportuniști care nu ezită să conducă polemica. Fiecare ceartă a celor două părți este pieptănată, de la marca de machiaj folosită de Amber Heard pentru a-și ascunde vânătăile până la detaliile scabre ale violenței sexuale, prin atitudinea și îmbrăcămintea protagoniștilor în timpul procesului. „Unul dintre obiectivele principale în împărtășirea acestui conținut este acela de a-și exprima opinia și de a convinge prin emoții”, spune Stéphanie Lukasik.

Responsabilitatea platformelor

La sfârșitul zilei, avem sentimentul, ca utilizatori de internet, că nu putem rămâne pur și simplu indiferenți la această afacere. Lucie Ronfaut și-a intitulat buletinul informativ din 27 aprilie astfel: Nu vreau să văd Johnny Depp pe Tik Tok : „Există o latură în care suntem forțați să fim interesați de ea, de recomandarea algoritmică a lui Tik Tok, care scoate în evidență acest tip de conținut mai mult decât celelalte. Acest Pagina pentru tine (pagina principală care oferă videoclipuri bazate pe gusturi și asemănări, nota editorului), nu știm cu adevărat cum funcționează, dar cred că Tik Tok a ghicit că femeile de vârsta mea au avut o legătură cu Johnny Depp d într-un fel sau altul. Este un fenomen local care devine ultra viral, complet algoritmic”, explică jurnalistul.

Spre deosebire de alte platforme, Tik Tok nu vă permite să suprimați un hashtag sau un subiect recurent, potențial deranjant pentru unii oameni. Oricine poate întâlni mărturii despre violență sexuală între două videoclipuri cu pisici. „Demonstrează, de asemenea, că totul este conținut și totul poate fi conținut: pisica ta, demonstrațiile de la Capitoliu, procesele… Ne-am obișnuit atât de mult să ne transformăm în conținut, să ne segmentăm pe rețelele de socializare, încât „aplicăm această operațiune”. la toate’, adaugă Lucie Ronfaut. Chiar dacă înseamnă a trata un proces ca pe un serial de televiziune, a lua instrumentele fanilor pentru a le aplica într-o logică a viralității, ajungând să hrănească o opinie. „Când vorbim despre gaura de iepure, adică această spirală de conținut greu de controlat, nu este doar în extrema dreaptă, poate afecta o mulțime de subiecte. Este foarte deranjant să vezi adolescenți glumând despre violența domestică”, conchide Lucie Ronfaut.

În așteptarea încheierii procesului, care ar trebui să se încheie în câteva săptămâni, rețelele de socializare vor continua să se lase duse de cap… punând la îndoială voyeurismul nostru și puterea algoritmilor.

Add Comment