Klarna pentru a cuceri piața franceză de plăți split

JOI PRO // Prezentă în Franța din iunie 2021, fintech-ul suedez Klarna vrea să profite de nebunia plății split pentru a se impune alături de comercianți și consumatori. Digital a vorbit cu Eric Petitfils, șeful Klarna France, ca să ne lămurească asupra acestui fenomen.

Uitați de creditul de consum, aici este plata divizată. Din ce în ce mai populară, această metodă de plată a cunoscut un boom spectaculos în timpul pandemiei de Covid-19. Piața globală de plăți divizate sa dublat de patru ori între 2018 și 2020, ajungând la 80 de miliarde de dolari, potrivit Kaleido Intelligence. S-ar putea încă tripla până în 2025 la 250 de miliarde de dolari. Entuziasmul pentru soluțiile BNPL (Cumpărați acum, plătiți mai târziu) câștigă și Franța, unde sectorul ar trebui să cântărească aproape 25 de miliarde de euro până în 2025, adică o zecime din piața mondială, în timp ce a ajuns la 6 miliarde de euro în 2019, potrivit cifrelor firmei Xerfi.

Multe start-up-uri se poziționează pe această piață în plină expansiune și intenționează să profite de ea. Este în special cazul fintech-ului suedez Klarna, o referință mondială în domeniu, care a aterizat în Franța în iunie 2021. O sosire care coincide cu o rundă de finanțare spectaculoasă de 639 de milioane de dolari, care a propulsat evaluarea acesteia la 46 de miliarde de dolari.

Dacă compania scandinavă este atât de bine evaluată, este pentru că a reușit să valorifice plata divizată pentru a o face o pârghie de creștere pentru comercianți. Klarna a dezvoltat într-adevăr o aplicație mobilă menită să permită consumatorilor să-și planifice următoarele achiziții. Și toate datele derivate din acestea pot servi astfel drept bază pentru Klarna pentru a ajuta comercianții să anticipeze mai bine comportamentul de cumpărare al consumatorilor.

Prin această strategie B2B2C, Klarna a popularizat plata neted (soft), reușind chiar să-l facă plin de farmec cu investitori prestigioși precum rapperii Snoop Dogg și ASAP Rock. Dincolo de abordarea sa, care nu se limitează la plata split, fintech-ul suedez beneficiază de un context favorabil. „Consumatorii apelează din ce în ce mai mult la cardurile de debit și sunt reticenți în a folosi carduri de credit, deoarece sunt produse mai grele de contractat cu angajamente mai lungi. Ca urmare, își pierd interesul pentru soluțiile greoaie și caută soluții care să răspundă unei nevoi la un moment dat. . De asemenea, asistăm la un fenomen de gestionare a numerarului în care este important să putem distribui plățile”analizează Eric Petitfils, șeful Klarna France.

Publicitate, conținutul dvs. continuă mai jos

Pentru a-și extinde oferta, compania a finalizat mai multe achiziții anul trecut, precum Inspirock, care urmărește să atragă călători, sau Stocard, care oferă soluții de fidelizare. „Viziunea noastră este să mergem dincolo de plăți și să oferim partenerilor noștri factori de creștere”, asigură Eric Petitfils. Dar, în timp ce investițiile Klarna îi alimentează creșterea, după cum o demonstrează volumul său brut de afaceri, care a urcat cu 42% în 2021, la 80 de miliarde de dolari, ele cântăresc și profitabilitatea acesteia.

Fintech-ul suedez a anunțat astfel pierderi operaționale de 748 de milioane de dolari în 2021, față de 150 de milioane în 2020. Dar acesta este prețul de plătit pentru a se extinde la nivel internațional și a contracara apetitul concurenței. Dovadă a euforiei care câștigă sectorul, Block (ex-Square) nu a ezitat să pună pe masă 29 de miliarde de dolari pentru a sechestra Afterpay. În Franța, start-up-ul Alma încearcă să meargă bine, mai ales sub impulsul unei strângeri de fonduri de 115 milioane de euro anunțată în februarie anul trecut, în timp ce La Banque Postale a deschis o filială dedicată plății divizate în martie.

Momentul industriei atrage atenția autorităților de reglementare

Până în prezent, Klarna revendică 1,3 milioane de utilizatori activi în Franța și 2.200 de comercianți parteneri. La nivel global, compania scandinavă susține că ajunge la 147 de milioane de cumpărători și are 400.000 de comercianți parteneri. Dar creșterea fintech-ului suedez și a altor jucători din industrie atrage atenția autorităților de reglementare, care se tem că soluțiile BNPL ar putea duce la creșterea datoriilor, în special în rândul consumatorilor mai tineri.

Pentru Franța, ca și pentru celelalte țări ale Bătrânului Continent, totul ar trebui decis la Bruxelles în cadrul revizuirii directivei europene privind creditul de consum. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a sugerat și el la sfârșitul lui 2021 că guvernul va profita de președinția tricoloră a Uniunii Europene pentru a sprijini o directivă europeană adaptată noilor utilizări în jurul creditului de consum. „Regulamentul oferă o garanție a încrederii”, crede Eric Petitfils. Un cadru mai reglementat va oferi, de asemenea, o oportunitate de maturizare a pieței de plăți divizate, ceea ce ar putea accelera în cele din urmă consolidarea industriei.

Add Comment