Patriotes du cégep de Saint-Laurent | Le programme féminin à quelques joueuses d’être sauvé

Pe hârtie, programul de hochei feminin Patriotes du Cégep de Saint-Laurent este foarte aproape de a fi salvat. Cu o duzină de jucători care și-au confirmat deja intenția de a se antrena în toamna viitoare, doar câțiva sportivi lipsesc pentru ca sezonul 2022-2023 să aibă loc.

Actualizat ieri la 13:14

Simon Olivier Lorange

Simon Olivier Lorange
Presa

În realitate, este ceva mai complex. Totuși, șansele de a salva această echipă sunt mai mari decât erau acum o săptămână.

Sfârșitul anunțat al programului a făcut furori în mica lume a hocheiului din Quebec. Explicațiile invocate de colegiu au provocat mai multă neîncredere decât orice altceva.

După un sezon deosebit de dureros pe gheață, această decizie draconiană s-a explicat în esență prin dificultăți în recrutarea jucătorilor și în ocuparea posturilor vacante din spatele bancii, într-un context în care prima divizie feminină a Réseau du sport sportif du Québec (RSEQ) a fost, în orice moment. caz, reducerea numărului de echipe de la șapte la șase în 2023.

Diferite instituții de presă au descris, de asemenea, relații interne dificile în cadrul Patrioților înșiși, inclusiv tensiuni între jucători și fostul personal de antrenori. Dorința exprimată de directorul sportiv Hugo Lamoureux de a acorda prioritate angajării unui bărbat ca antrenor fusese, de asemenea, foarte prost primită.

Multe voci s-au ridicat împotriva risipei reprezentate de încheierea unui program consacrat și respectat, cu atât mai mult cu cât Comisia pentru Viitorul Hocheiului Quebec tocmai a depus un raport în care subliniază importanța dezvoltării hocheiului feminin în provincie.

Din nou vinerea trecută, stabilimentul a plănuit să pună cheia sub uşă. Luni, lucrurile au început să se miște, iar miercuri conducerea a spus că speră că echipa va fi salvată.

Unul dintre lucrurile care s-au schimbat între timp este abandonarea planurilor de reducere a numărului de echipe din Divizia 1.

Presa a putut confirma cu biroul ministrului educației și responsabil pentru sport și recreere, Isabelle Charest, că vom păstra o ligă cu șapte echipe până la noi ordine. Hockey Quebec și RSEQ, care au luat decizia inițială în urmă cu trei ani, au convenit să respecte status quo-ul.

Noul antrenor

În plus, Daniel Continelli, care a fost antrenor principal al Patrioților timp de 11 ani la începutul anilor 2000, a oferit conducerii CEGEP să revină în serviciu. L-am primit cu brațele deschise.

Cu Danielle Malkassoff, director de servicii pentru studenți și comunicare la colegiu, domnul Continelli s-a întâlnit marți seară cu un grup de jucători și părinți. Potrivit lui Mpe mine Malkassoff, 12 dintre ei au confirmat imediat că sunt gata să reconstruiască podurile și să se alăture Patrioților. Alți cinci sunt încă nesiguri și trebuie să își confirme intențiile în următoarele zile.

De îndată ce avem 16 studenți, programul începe din nou.

Danielle Malkassoff, director de servicii și comunicații pentru studenți la Cégep de Saint-Laurent

Asta e vestea bună. Nuanțele sunt însă esențiale: 16 jucători, este de fapt minimul impus de RSEQ pentru ca un joc să fie jucat – 14 patinatori și 2 portari. Într-o lume ideală, ar fi așadar un total de „18 până la 20 de fete” care ar trebui convinse, subliniază Daniel Continelli într-un interviu.

Nu numai că trebuie să găsești jucători de calibru pentru Divizia 1, o provocare complexă din punct de vedere istoric pentru toate echipele din circuit, dar trebuie să te asiguri și să îi găzduiești dacă vin din afara Montrealului.

În timp ce așteptăm răspunsurile celor indeciși, am contactat jucători suplimentari. La mijlocul lunii mai, nu ne facem iluzii, când echipele din ligă sunt deja complete pentru toamnă. „Nu s-a făcut, confirmă domnul Continelli. Aș spune că 80% sunt încrezători că programul se va redeschide. Dar asta s-ar putea să nu se întâmple. Este o posibilitate reală. »

Arătăm aceeași prudență și la RSEQ, unde așteptăm ca Cégep de Saint-Laurent să prezinte un plan clar înainte de a decide ce să facem în continuare. Se așteaptă un răspuns până la sfârșitul săptămânii. Dacă totuși am prezenta o listă completă de jucători, nu ar fi greu să îi includem pe Patrioți în programul 2022-2023.

Un rău pentru un bun

Înainte ca lucrurile să se grăbească în acest dosar, presa fusese convocată miercuri la un discurs al jucătorilor și foștilor jucători ai Patrioților. Deputații liberali Christine St-Pierre, Enrico Ciccone și Marwah Rizqy au fost acolo pentru a-i susține.


FOTO MARCO CAMPANOZZI, PRESA

Enrico Ciccone

Fundașul Megan Miron l-a contactat săptămâna trecută pe domnul Ciccone. Fostul jucător NHL și-a unit forțele cu Mpe mine St-Pierre, reprezentant al Acadiei, unde se află Cégep, pentru a contesta birourile Isabellei Charest și Danielle McCann, ministrul Învățământului Superior.

La briefingul de presă, am fost evident încântați de posibila salvgardare a programului. Nu am ascuns însă că acest eveniment a scos în evidență decalajul care persistă între sportul masculin și cel feminin.

Înainte de a se alătura programului național, Caroline Ouellette a jucat două sezoane cu Patriotes la sfârșitul anilor 1990. Are doar amintiri frumoase din perioada petrecută la Cégep de Saint-Laurent, unde s-a bucurat de o „adevărată trambulină” pentru cariera lui.


FOTO MARCO CAMPANOZZI, PRESA

Caroline Ouellette

Cel care este acum antrenor asociat al Universității Concordia Stingers consideră așadar „inacceptabil” ca CEGEP, care are propria arenă, să renunțe atât de repede la programul feminin, deși are două echipe. masculin.

„La Concordia, da, vreau ca sportivii mei să se perfecționeze, dar cea mai mare misiune a mea este să îi ajut să capete încredere în ei înșiși, astfel încât să devină lideri în societate”, a continuat ea. Fie că devin antrenori sau oficiali, fie că lucrează în sport. »

Apoi, arătând spre cei cincisprezece studenți care poartă tricourile Patrioților: „Așa vor face aceste tinere dacă le dăm șansa de a juca. »

Isabelle Leclaire, antrenorul principal al Carabins de la Universitatea din Montreal și totodată un fost patriot, a subliniat că, în ciuda deciziei nefericite a cégepului de a întrerupe proviziile echipei sale, acest eveniment „va evidenția problemele care trebuie să persistă” .


FOTO MARCO CAMPANOZZI, PRESA

isabelle leclaire

„Cred că s-au scos la iveală neajunsuri și că trebuie să lucrăm pentru a le corecta”, a adăugat ea, precizând că disparitatea de tratament dintre echipele masculine și feminine „nu a fost unică la Saint-Laurent”. .

Ea speră acum că celelalte colegii care au întreprins procese de transfer cu jucătorii dezamăgiți de hochei Patriotes vor fi deschise să permită jucătorilor să se întoarcă la echipa lor inițială, dacă doresc.

Atacantul Anaëlle Cordon este una dintre cele care au început să ia în considerare alte variante după ce la sfârșitul sezonului trecut a fost concediat întregul colectiv de antrenori.

Ea este pregătită să meargă mai departe, dar se așteaptă ca Cégep să învețe din „greșelile” ei.

„Întotdeauna am simțit că suntem neglijați și că bărbatul D2 a venit înaintea noastră, a plâns ea într-un interviu. Nivelul de facultate este cel mai înalt nivel de joc pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 17 și 21 de ani. Prin urmare, ne așteptăm să fim tratați ca atare. Ca niște jucători de cel mai înalt nivel. »

Add Comment