Râul Sf. Lawrence | Nivelul apei scade… la fel si marfa

Mișcarea mărfurilor este îngreunată de cel mai scăzut nivel al apei dintr-un deceniu pe St. Lawrence. Navelor containere și altor nave se impune un regim de slăbire, ceea ce va duce la creșterea prețului cutiilor metalice, pe lângă faptul că va consuma veniturile altor armatori.

Postat ieri la 6:00 am

Julien Arsenault

Julien Arsenault
Presa

„A fost un an cu adevărat sub medie”, a spus Frank Seglenieks, co-președinte al Consiliului Internațional pentru Lacul Ontario și St. Lawrence River (CILO-FSL). Suntem cu ochii pe nivelul apei în anumite porturi și alte locuri care sunt afectate. »

Motivul ? Vreme uscată de primăvară și vară. Acest lucru a împiedicat calea maritimă St. Lawrence, această rută comercială globală care leagă regiunea Marilor Lacuri, să revină la un nivel considerat mai obișnuit. În medie, pragurile sunt cu 40 până la 50 de centimetri mai jos în unele locații, spune Seglenieks.

Acest lucru are un impact direct asupra pescajului, partea scufundată a unei bărci care variază în funcție de sarcina transportată. Deoarece acest indicator este revizuit în jos, încărcăturile navelor sunt mai ușoare. Una dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, Hapag-Lloyd, va transfera factura clienților săi.

Începând de marțea viitoare, și până la „o notificare ulterioară”, va fi impusă o suprataxă de 150 USD pentru un container „echivalent cu douăzeci de picioare” care tranzitează prin portul Montreal. Rata se va dubla pentru un „echivalent de patruzeci de picioare”. Aceste costuri variază și în funcție de rutele parcurse de nave.


FOTO FRANÇOIS ROY, PRESA

Pe alocuri, nivelul St. Lawrence nu a fost niciodată atât de scăzut în 10 ani.

„Nivelurile apei râului St. Lawrence au scăzut considerabil, iar cele mai recente prognoze de la Garda de Coastă canadiană anunță scăderi suplimentare”, explică multinaționala, într-o notificare trimisă recent clienților săi.

Există însă un preț de consolare pentru exportatori și importatori: prețul unei cutii de metal este în jur de 3.145 USD conform indicelui World Container, barometrul internațional în acest domeniu. Acesta este cu 70% mai puțin decât media de 10.377 USD observată în septembrie 2021.

Aceste taxe suplimentare decretate de transportatorii maritim sunt comune în industrie, dar în acest an sunt impuse atunci când Consiliul nu a mai observat niveluri atât de scăzute din 2012. De asemenea, vin și constatările organismului responsabil cu monitorizarea debitului Lacul Ontario și râul St. Lawrence. la doar câteva săptămâni după publicarea unui raport al grupului de lucru național privind lanțul de aprovizionare care a concluzionat că lanțul de aprovizionare se apropia de punctul de rupere.

Nu doar în St. Lawrence cade apa. La sud de graniță, pragul Mississippi a atins recent un minim istoric, ceea ce duce, de asemenea, la creșterea costurilor de transport pe această arteră fluvială critică. Aceeași situație a fost observată în Europa (Rinul), precum și în China (Yangtze).

Un ochi atent

Autoritatea portuară din Montreal (MPA) spune că monitorizează St. Lawrence „foarte îndeaproape”, dar nu este nevoie să tragă un semnal de alarmă, spune directorul său de comunicații, Renée Larouche.

„Suntem în intervalul mediu inferior”, a spus ea. Am prefera să fie puțin mai sus, dar nu suntem încă într-o situație în care să fim îngrijorați. »

În râu, între Montreal și Quebec, coloana de apă disponibilă este menținută în mod ideal la 11,3 m sau mai mult. Un nivel al apei care se apropie de acest prag îi obligă, printre altele, pe transportatorii marittimi să se adapteze, în special prin transportul mai puțin de mărfuri pe fiecare navă. Joi, nivelul mediu pe 30 de zile a fost de 11,67 m. Cu toate acestea, există mai multe drepturi de trecere pentru a măsura nivelul apei râului, spune dna.pe mine Larouche.

Pentru armatorii care folosesc Marile Lacuri, pescajul permis a fost redus de luni între Montreal și Lacul Ontario. Prin urmare, unele companii sunt nevoite să reducă cantitatea de mărfuri de pe navele lor. Acesta este în special cazul Groupe Desgagné, a cărui flotă traversează în special Marea Lacuri-Sf. Rețeaua Lawrence Seaway.


FOTO ANDRÉ PICHETTE, ARHIVELE LA PRESSE

Navele Groupe Desgagné nu funcționează la capacitate maximă din cauza scăderii nivelului apei în St. Lawrence.

„Cu o problemă de draft, poți încărca mai puțin și, prin urmare, este un venit mai mic, subliniază vicepreședintele executiv pentru operațiuni și proiecte speciale, Claude Dumais. O navă de 14.500 de tone, dacă trebuie să lase 500 de tone pe chei, capacitatea nu este exploatată la maximum, dar costurile de exploatare rămân aceleași pentru noi. »

Fluctuațiile nivelului apei sunt „ciclice”, subliniază domnul Dumais, înainte de a adăuga că fenomenul este „mai pronunțat” în 2022.

După ce și-a sondat membrii, Louise Bédard, director general al Armateurs du Saint-Laurent, spune că repercusiunile par limitate pentru moment. Cu toate acestea, imaginea s-ar putea schimba dacă precipitațiile sunt rare.

Va dura câteva săptămâni înainte ca situația să se rezolve pe St. Lawrence. Potrivit unui buletin recent de la St. Lawrence Seaway, „nivelurile scăzute ale apei sunt prognozate până la sfârșitul lunii noiembrie”.

Află mai multe

 • 40 de milioane de tone
  Greutatea totală a mărfurilor care au călătorit prin drumul maritim St. Lawrence anul trecut

  Calea maritimă St. Lawrence

  15
  Numărul de ecluze de parcurs pentru a ajunge de la râu la Lacul Erie

  Calea maritimă St. Lawrence

Add Comment