ruperea rolelor mari

ÎN SCURT

Familia compactă

Un singur motor diesel

De la 30.600 €

Calul de bataie al lui Peugeot pana de curand, motorina si-a vazut locul topindu-se ca zapada la soare la Sochalien. De exemplu, doar 1.5 l HDi în 130 CP rămâne în gama noului 308. Producătorul mizează foarte mult pe motoare electrificate, două fiind disponibile sub capota acestei compacte reînnoite în urmă cu un an.

Dar atunci, de ce să păstrezi motorul diesel? Pentru că acest combustibil are încă un avantaj considerabil: eficiența sa energetică mai bună decât benzina. Deci, pentru performanțe echivalente, consumă mai puțin, ceea ce va continua să intereseze clienții care conduc mult.

De exemplu, cu HDi cuplat la transmisia automată cu 8 trepte, ca la modelul nostru de testare, 308 SW se anunță în WLTP maxim mixt la 4,7 l/100 km, față de 5,9 l/km la varianta comparabilă pe benzină, condusă de Puretech 1,2 l de 130 CP. Pe de altă parte, ar fi destul de inutil să încercăm o astfel de comparație cu hibridul plug-in 308 de 180 CP, deoarece ciclul de testare WLTP standardizat, care acoperă doar 23,3 km, îl favorizează în mod scandalos pe acesta din urmă…

La fel ca DS 4 și Opel Astra, al treilea opus al lui 308 se bazează pe platforma EMP2 de a 3-a generație și adoptă design-uri de suspensie similare cu cele ale verilor săi, combinându-se în partea din față a picioarelor McPherson are o singură axă de torsiune spate. Alti producatori, precum Volkswagen, nu ezita sa foloseasca un sistem multibrat de la un anumit nivel de putere…

Între timp, 308-ul nostru, în finisaj Allure Pack, nu duce lipsă de seducție. Corpul său prezintă o față frontală mult mai agresivă decât cea a vechiului model, marcată de două lumini mari de zi verticale, care evocă colți.

În cabina hi-tech, regăsim principiul grupului de instrumente ridicat, văzut deja în precedentul 308. altceva în ceea ce privește lizibilitatea.

Locația blocului de contor mai pune probleme de lizibilitate.
Locația blocului de contor mai pune probleme de lizibilitate.

Diversele display-uri sunt plăcute ochiului și destul de ușor de descifrat, dar am dori să le configuram pentru mai multă amplitudine, mai ales că partea de jos a unora este ascunsă de volan. Totuși, aceasta se lipește încă de un diametru mic. Există, de asemenea, ecranul tactil central, inclusiv comenzile pentru încălzire. Nu sunt deloc adeptul acestei alegeri, pentru că mă enervează suficient de mult faptul că trebuie să mă întorc să pun radioul sau să reglez aerul condiționat. Dar trebuie sa recunosc ca acest display este placut si precis la utilizare. Include o funcție de replicare a smartphone-ului, wireless și poate fi reîncărcat prin inducție.

308 extensibil

Test – Peugeot 308 BlueHDI 130 CP SW (2022): pauza pentru roți mari

Datorită ampatamentului mai mare decât cel al limuzinei (2,73 m față de 2,67 m), pasagerii din spate ai lui 308 SW beneficiază de mult mai mult spațiu pentru picioare. Vor aprecia și spoturile de lectură, orificiul de aer condiționat dintre scaunele din față și cotiera centrală.

Test – Peugeot 308 BlueHDI 130 CP SW (2022): pauza pentru roți mari
Test – Peugeot 308 BlueHDI 130 CP SW (2022): pauza pentru roți mari

Sub podeaua portbagajului sunt două spații de depozitare. Scaunul rabatat, 308 are o lungime bună de încărcare.

Lungimea crescută a SW (+ 27 cm) se traduce într-un portbagaj de dimensiuni mari, variind de la 608 l cu bancheta montată până la 1.634 l când este rabatat, operațiune facilitată de cele două clapete de tragere adăpostite pe ambele părți ale acestuia. acoperi. bagaje. Există, de asemenea, două spații separate de depozitare sub podea, care rămâne plană atunci când totul este pliat. Foarte practic, chiar dacă vechiul 308 oferea puțin mai mult volum într-un șablon mai conținut.

Per total, prezentarea ingrijita nu merita decat laude iar finisajul atinge un nivel de invidiat, atat din punct de vedere al montajului, cat si al calitatii materialelor, chiar daca fatatele frumoase din fetru ale plansei de bord sunt lipsite de grosime. Găsim fără griji o poziție de condus excelentă, deși scaunul, foarte confortabil, se mulțumește cu reglajele convenționale (longitudinal și vertical). La pornire (fara cheie), stim ca avem de-a face cu un diesel, atat prin sunetul motorului, cat si prin volan care nu este lipsit de mici vibratii, precum furnicaturi. În oraș, ele rămân, dar deplasarea este foarte lină, datorită direcției ușoare, cutiei, care acționează fără nicio smucitură și suspensiei surprinzător de atentă la scăderi de viteză. Chiar și oprirea și pornirea funcționează fără scuturare.

Confort mare

Pe drum, aceste calități rămân, și sunt completate de o izolare fonică destul de extinsă a HDi, chiar dacă, din nou, se mai pot simți micro-vibrații în janta volanului. Surpriza, acestea dispar la viteza de autostrada, 308 impresionand apoi prin izolarea fonica la viteza stabilizata. Atat de mult incat se ajunge la indoiala de viteza afisata de turometru, dar aceasta este coroborata pana la 2 km/h de cea indicata de GPS. Urcând sau accelerând, în schimb, apare dieselul: nu este intruziv, dar izolarea lui ar putea fi mai avansată, ca ceea ce se practică la Renault.

Test – Peugeot 308 BlueHDI 130 CP SW (2022): pauza pentru roți mari

Cu toate acestea, în ceea ce privește confortul general, Sochaux își îndeplinește de minune contractul, progresând față de predecesorul său, deja bine îndepărtat din acest punct al vieții. Instalația audio se remarcă prin calitatea sa bună de ascultare, dar pe exemplarul nostru, Carplay-ul a fost adesea capricios. O lovitură, Waze îngheață, alta, se deprogramează și chiar am auzit playlistul smartphone-ului meu fiind difuzat de difuzorul acestuia, în timp ce instrucțiunile de ghidare treceau prin sistemul de sunet al mașinii. …În plus, când am deschis ușa la o barieră de taxă pentru a-mi recupera biletul, fără a seta controlul cutiei de viteze pe P, 308-ul a început să sune peste tot și, pentru a mă pedepsi pentru manevra mea inescuzabilă, a decis să-mi deconecteze complet smartphone-ul pentru a mă pedepsi. Greșeala mea!

După cum știți, un Peugeot este înainte de toate un șasiu, iar acolo, 308 este așteptat la viraj. La prima vedere, suntem sedusi de viteza de directie, comunicativa si oferind o impresie buna de manevrabilitate. Numai că, împingându-și explorările, găsim câteva mici defecte. La intersecțiile rutiere abordate în sprijin, pupa tinde să se balanseze scurt, fapt făcut cu siguranță mai vizibil de lungimea crescută a mașinii, axa de torsiune, ghidând mai puțin bine roțile decât un multi-link nepermițând ștergerea acestuia. Nu are nicio consecință.

În plus, există o latență scurtă, dar nepotrivită în suportul greutății, mai ales în modul Eco, direcția lipsită de consistență. Acest lucru se întărește judicios în Sport, dar trebuie să remarcăm că câștigând în confort, 308 a pierdut puțin din rigoarea comportamentală a predecesorului său, chiar dacă aderența și echilibrul rămân la un nivel foarte ridicat. Poate că cele 18 jante ale versiunii GT (a noastră era în 17), șterg acest mic defect. De asemenea, am dori să putem combina fermitatea direcțională a modului Sport cu gestionarea mecanică a modului Eco.

Consum foarte mic

Test – Peugeot 308 BlueHDI 130 CP SW (2022): pauza pentru roți mari

La rândul său, motorul evident că nu subminează acest șasiu foarte sănătos: 130 CP pentru 1.400 kg, asta nu este enorm. Cuplul de 300 Nm este mai interesant, iar puntea față îl încasează perfect. Foarte flexibil, blocul este si progresiv si relativ tonic, chiar daca nu are vigoarea 1.6 l al unui Fiat Tipo. Oferă în continuare performanțe bune fără a da niciodată impresia de forțare. Cutia, rapida in operatiuni, o completeaza perfect.

Acestea fiind spuse, cea mai bună calitate a acestui grup motopropulsor este consumul de combustibil. În utilizare mixtă, fără a plăti în eco-conducere, reproduce cu ușurință cei 4,7 l/100 km anunțați de producător. Cutia de viteze include, în modul Eco, o funcție de roată liberă când piciorul este ridicat (HDi-ul revine apoi la ralanti, dar nu se oprește) care scade puțin necesarul de combustibil… și ușoarele vibrații ale volanului. Pe autostradă reușim să rămânem sub 5,5 l/100 km în timp ce conducem cu 130 km/h crono. Suficient pentru a obține aproape 1.000 km de autonomie, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil față de motoarele electrice. Roleții mari vor fi mulțumiți!

Add Comment